zondag 12 februari 2012

Gevulde paprika met bulgur

Bulgur zal niet bij iedereen elke week op tafel staan. Ook ik heb het pas ontdekt  toen ik het kreeg als verjaardagscadeautje. Ik heb een vriendin die in de natuurwinkel werkt en het leek me leuk om als verjaardagscadeautje iets te krijgen wat ik zelf nooit zou kopen. Zij stelde een heel pakket samen met onder andere bulgur. Het heeft even in de kast gestaan, maar nu heb ik het helemaal ontdekt!
Bulgur is eigenlijk gebroken tarwekorrels. Het is dus heel voedzaam, een goede vervanger van rijst (zeker als je niet zo erg van zilvervliesrijst houdt). De smaak van bulgur is wat notig, maar niet uitgesproken.
Het wordt vaak gebruikt in een traditioneel Libanees gerecht, genaamd Taboulé. Dat is een soort van koude salade met veel kruiden en tomaat. Nu houd ik niet zo van salades op deze manier, dus ik zocht een ander gerecht. Dat vond ik op de website van Ekoland. Ik heb het nu een aantal keer gemaakt en er mijn eigen draai wat aan gegeven.

Gevulde paprika met bulgur en fetasaus




Wat heb je nodig voor 2 personen:

  • 2 grote paprika's (ik kocht ze op de markt)
  • 100 gram bulgur
  • scheutje olijfolie
  • lenteuitje of bosuitje
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • rode of groene peper naar smaak
  • klein handje hazelnoten, gehakt (ik deed ze even in de vijzel)
  • klein handje rozijnen
  • peper en zout naar smaak
  • verse koriander
  • Ras-el-hanout (kruidenmix verkrijgbaar in de Turkse toko. Eventueel kun je dit vervangen door Marokkaanse kruiden uit een potje van de supermarkt of je laat het weg.)
  • 100 gram feta
  • 50 gram griekse yoghurt
  • verse munt

Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snijd het kapje van de paprika's en verwijder de zaadlijsten. Zet de paprika's dan in een ovenschaal +/- 10 minuten in de oven. Dit komt niet zo precies, als het je beter uitkomt om ze langer in de oven te zetten, dan doe je dat gewoon ;)
Bereid ondertussen de bulgur volgens de verpakking.
Snijd de lenteui in dunne ringetjes en de tomaten in blokjes. Snijd ook de peper klein.
Verhit in de olijfolie de lenteui en pers de knoflook boven de ui uit. Roerbak dit even. Voeg dan de bereide bulgur toe en roer goed om. Voeg dan de tomaten, peper, rozijnen en hazelnoten toe. Proef en voeg naar smaak peper, zout, koriander en Ras-el-hanout toe.
Haal dan de paprika's uit de oven en vul ze met het bulgur mengsel. Zet ze nogmaals 15 minuten in de oven.
Maak ondertussen een saus van de yoghurt en feta.
Snijd de feta in blokjes, doe in een pan en voeg de yoghurt toe. Verhit op laag vuur tot de feta begint te smelten maar de yoghurt niet kookt. Roer goed. Voeg dan de munt toe en breng op smaak met peper en zout (let er wel op dat de feta al zout is).
Haal de paprika's uit de oven, verdeel over de borden of kommen en schep de saus er overheen.
Eet smakelijk!

Tips:

  • Je kunt de hazelnoten ook vervangen door pijnboompitten en/of de rozijnen weglaten. 
  • Ik heb gemerkt dat Griekse yoghurt beter werkt dan Turkse, die is niet vloeibaar genoeg. Je zou het misschien zelfs kunnen proberen met hangop of crème fraîche.


Pin It!

4 opmerkingen:

  1. Dat ziet er zeer smakelijk uit! Echt een recept om eens een keer uit te proberen.
    Handig dat je er ook wat tips bij geeft voor andere ingrediënten.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker! De vulling gaat ook goed in courgettes of aubergines, denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heerlijk met de feta en noten erdoor! En, het zoete van de rozijnen vind ik ook altijd lekker in combinatie met bulgur of couscous.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. O dit ziet er heel lekker uit en als ik de ingrediënten zie denk ik dat het ook heel lekker zal smaken.
    Dit ga ik vast binnenkort eens even uitproberen.
    Leuk hoor al die heerlijke recepten hier deelt en ook leuk dat je wat variatietips geeft.
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...