Het is natuurlijk altijd leuk om met een handgemaakt cadeautje langs te komen. Bij Hannie van Tintangel kun je een leuk patroon vinden van vilten hartjes met muisjes.
Wil je helemaal in stijl, dan maak je er nog een frisse hartjestaart bij!
Meringuecitroentaart |
Wat heb je nodig voor een meringuecitroentaart:
Bodem:
- 250 gram bloem
- 125 gram boter
- 1 ei
- 60 gram suiker
- snufje zout
- boter om de vorm in te vetten
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met boter.
Snijd de 125 gram boter in stukjes en meng met de bloem tot het een soort zandstructuur heeft. Ik doe dit in de keukenmachine, dat gaat lekker snel ;)
Meng dan de suiker, het zout en het ei met de bloem. Kneed/mix net zo lang tot je een stevige bal kunt vormen. Leg de deegbal, ingepakt in vershoudfolie, 30 minuten in de koelkast.
Bestuif een koele ondergrond met bloem en rol de deegbal uit. Niet te dik, maar ook zeker niet te dun. Ongeveer een centimeter dikte is goed. Verdeel het deeg over de bodem en de opstaande rand. Prik dan gaatjes in de bodem van de taart en bak de bodem ongeveer 25 minuten in de oven. De bodem is gaar als de het deeg lichtbruin gekleurd is. Laat de bodem afkoelen.
Vulling:
- 145 gram suiker
- 70 gram maïzena
- 290 ml water
- 3 eigelen, geklopt, in een grote kom
- 50 gram boter
- rasp van 2 citroenen
- sap van 2 geperste citroenen
- 3 eiwitten
- 150 gram suiker
- 4 gram maïzena
Wat moet je doen:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Meng de 145 gram suiker en de 70 gram maïzena in een steelpan en voeg hieraan beetje voor beetje het water toe. Roer goed zodat je geen klontjes krijgt! Breng het mengsel langzaam aan de kook, blijf roeren en laat het dik worden. Wanneer je een streep kunt trekken door het mengsel op de achterkant van de lepel (en die streep blijft zichtbaar), is het mengsel goed. Laat het mengsel op heel laag vuur staan.
Meng de helft van het maïzenamengsel met de geklopte eidooiers. Meng dit langzaam, zodat de eidooiers niet gaan stollen. Voeg dan de eidooiers toe aan de rest van het maïzenamengsel. Meng goed, terwijl de pan nog steeds op het lage vuur staat. Haal dan de pan van het vuur, roer nogmaals goed door tot het een zachte, gladde massa is. Roer er dan de boter, citroenrasp en citroensap doorheen. Roer totdat alles goed opgenomen is en het mengsel dikker is geworden.
Giet de custard in de afgekoelde taartvorm.
Maak dan de meringue: klop de eiwitten op tot ze zachte pieken vormen. Voeg dan beetje voor beetje de suiker toe. Voeg de maïzena toe als de suiker is opgenomen. Blijf kloppen tot de eiwitten stevig zijn en mooi glanzen.
Verdeel de meringue over de taartbodem. Maak eerst een rand van meringue, zoals op de foto.
Eerst de rand met meringue bestrijken |
Maak wat piekjes met de achterkant van een lepel |
Bak de taart dan ongeveer 15 minuten in de oven, of tot de meringue heel lichtbruin is gekleurd.
Laat de taart afkoelen en serveer!
Tips:
- Zorg dat de kom voor de eiwitten volledig vetvrij is. Hier vind je nog meer tips voor het maken van schuimpjes.
- Als je wat eiwit tussen je vingers neemt, kun je voelen of de suiker al volledig opgenomen is: dan voel je geen (of heel weinig) korreltjes.
- Als je snel wilt, kun je natuurlijk ook een taartbodem uit de winkel gebruiken.
- Extra creatieve ideeën voor moederdag nodig? Kijk bij Betsy, van Wolatelier DiAn!
Hij ziet er echt heerlijk uit! Lekker fris met citroen. De hartjesvorm maakt hem voor mij helemaal af.
BeantwoordenVerwijderenFijn weekend,
lieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Dat ziet er allemaal weer mooi en lekker uit
BeantwoordenVerwijderenen volgens mij is ie ook wel geschikt als verjaardagstaart :-)
Natuurkieker Coby