Lasagne met verse lasagnebladen |
Wat heb je nodig voor verse pasta, 2 personen:
200 gram bloem
2 eieren
Wat moet je doen:
Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Breek 1 ei boven het bloem en meng tot het ei is opgenomen door de bloem. Breek dan het laatste ei en meng weer goed. Blijf goed kneden, tot het een egaal deeg wordt. Het lijkt eerst of dat het nooit gaat worden, maar houd hoop! :p
Als het echt te droog blijft, voeg dan een drupje water toe. Blijft het aan je handen plakken? Voeg dan een lepetje bloem toe. Voeg hele kleine hoeveelheden toe: het wordt snel te veel.
Het deeg is klaar |
Haal het deeg door de grootste stand van de pastamachine, zo'n 5 keer.
Dan een standje kleiner, weer 5 keer er door etc., totdat het deeg voor jou de gewenste dikte heeft. Voor lasagnebladeren ga ik altijd door tot de kleinste stand, anders heb je zo'n dikke plak pasta in de lasagne.
Voor de lasagnebladeren ben je nu klaar, voor spaghetti enzo moet je hem nu nog snijden in dunne reepjes: dat kan ook op de pastamachine.
Leg de dunne lasagnebladen te drogen op een plastic werkblad tot je alle bladen klaar hebt.
Ik gebruik een droogrek, dat werkt ook prima! Wel af en toe de bladen omdraaien, anders blijven ze te veel in een hoek zitten. Zorg ervoor dat de bladen elkaar absoluut niet raken, dan krijg je ze niet meer van elkaar af!
Verwerk de pasta nu in je gerecht. Denk er wel aan dat verse pasta veel sneller klaar is dan gedroogde! Gekookte pasta maken duurt ongeveer 5 minuten, lasagne in de oven ongeveer 30 minuten.
Ik vind met name het drogen van verse pasta. Als ik aan het koken ben, wil ik doorgaan. Bovendien vind ik het onbehoorlijk veel troep veroorzaken (ligt aan mij). Maar lekker is het zeker, dat wel.
BeantwoordenVerwijderenHoi Nell, het drogen van de pasta hoeft niet hoor! Maar ik wil altijd graag eerst alle bladeren klaar hebben en dan pas gaan stapelen. Als je de saus al klaar hebt staan, kun je de lasagne gelijk opbouwen als je dat wilt :)
VerwijderenHeerlijk, die verse pasta, maar je moet er wel even tijd voor uittrekken...
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn
Moet je de lasange eerst een beetje voorkoken, want die van mij was na 45 min in de oven niet helemaal gaar?
BeantwoordenVerwijderenDat de bladeren niet goed gaar worden, kan ook aan de dikte van de saus liggen. Als je saus goed 'soepig' is, worden de bladeren beter gaar.
VerwijderenJe kunt eventueel de bladeren voorkoken, maar als je de bladeren direct na het maken verwerkt, zou dat eigenlijk niet nodig moeten zijn.
Hopelijk gaat het de volgende keer beter!
Mijn verse zelfgemaakte lasagnebladen leken wel te zijn opgelost toen het gerecht uit de oven kwam. Dus geen structuur in het gerecht.
BeantwoordenVerwijderenWat raar, dat heb ik niet eerder meegemaakt! Heb je het deeg lang genoeg gekneed (in de machine)? Het kan ook zijn dat je saus teveel vocht bevatte. Een echte oorzaak kan ik je helaas niet geven...
VerwijderenGroet,
Anne
Ga het proberen vandaag laat het nog wel weten gr Fred
BeantwoordenVerwijderen