woensdag 18 september 2013

Franse uiensoep

Brr....de winterjas is alweer uit de kast gehaald, de zomerschoenen weer opgeborgen.... Tijd voor een verwarmende soep!
Franse uiensoep werd het: een krachtige, lichtzoete soep met een lekker kaasbroodje erbij. Ik volgde het recept van deze website.
Er staat dat het recept bedoeld is voor 4 personen, maar met z'n tweeën kregen we het ook wel op...

Franse uiensoep
Wat heb je nodig voor Franse uiensoep (4 personen, of 2):

  • 90 gram boter
  • 1 el olijfolie
  • 1 kg gele uien, gepeld en in dunne ringen gesneden
  • 2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd/geperst
  • zout
  • peper
  • 2 tl bruine suiker
  • 2 takjes tijm: blaadjes van de takjes gerist
  • 1 el bloem
  • 1/2 L runderbouillon
  • 2 (afbak)stokbroodjes
  • kaas naar keuze (ik gebruikte cheddar en jong belegen)
Wat moet je doen:
Verhit de boter en olijfolie op hoog vuur tot de boter gesmolten is. Voeg dan de uien en knoflook toe. Roer goed en zet het vuur laag. Kruid de uien met peper en een klein beetje zout.
Laat de uien op zacht vuur zonder deksel bakken. Roer elke 10-15 minuten. Op een gegeven moment zie je dat de uien uit elkaar vallen en bruin worden. Dit duurt ongeveer 1-2 uur. Als de uien helemaal zacht en bruin zijn geworden, voeg je de suiker en de tijm toe en bak nog 10 minuten.
Voeg de bloem toe en roerbak 2-3 minuten. Voeg dan een scheut bouillon toe en roer alle aanbaksels los. Zet het vuur hoger en breng alles aan de kook. Voeg de rest van de bouillon toe en kook, zonder deksel, de soep nog 15 minuten zachtjes door, tot de soep verder ingedikt is.

Bak de broodjes indien nodig af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd ze in stukken en beleg met kaas naar keuze. Verwarm de oven op 180 graden en plaats de broodjes 5-8 minuten in de oven, tot de kaas gesmolten is.

Serveer de broodjes met de soep.

Tips:

  • Heb geduld met het bakken van de uien: een zacht vuurtje geeft een beter resultaat, maar duurt langer.
  • Als je de soep te dik vindt, voeg je nog wat extra bouillon toe.
Pin It!

4 opmerkingen:

  1. O, wat lekker! Dit valt hier wel in de smaak. De tijd van herfst/winterkost komt er weer aan. Smullen, maar met mate....
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, zo'n uiensoepje. Komen er nog meer soeprecepten langs binnenkort?

    lieve groet,
    Betsy

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, er komen er nog meer! In ieder geval volgende week en daarna waarschijnlijk ook nog 1.

      Groetjes,
      Anne

      Verwijderen
  3. Ha lekker uiensoep en een recept dat ik het proberen waard vind. Laat maar komen die koude dagen!
    Natuurkieker Coby

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...