Kikkererwtenbrood |
Het recept voor de soep komt over een paar dagen, het recept voor het brood staat hieronder.
Broccolisoep met kikkererwtenbrood |
- 125 gedroogde kikkererwten (dat wordt 320 gram gekookte kikkererwten)
- 4 gram gist
- 1,5 dl water, handwarm
- 250 gram bloem
- 1/2 tl suiker
- 1 tl zout
Week de kikkererwten minstens 4 uur in ruim water. Kook ze daarna 1,5 uur tot ze zacht zijn.
Giet ze af en laat ze afkoelen. Schud de kikkererwten om en verwijder lege velletjes.
Doe ze in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg dan de bloem en het zout toe en laat de machine draaien tot het gemengd is. Los ondertussen de gist op in het water met de suiker.
Haal het mengsel uit de keukenmachine en leg het op het aanrecht. Meng er beetje voor beetje het water doorheen. Kneed tot een elastisch deeg. Laat het deeg 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet een bakje water onderin de oven, zodat het brood niet uitdroogt. Leg het brood op een ingevette bakplaat en bak het brood 40 minuten in de oven.
Liever een broodbakmachine gebruiken? Dat kan!
Doe de bloem in de broodbakmachine. Maak twee kuiltjes. Doe in het ene kuiltje de gist, in het andere kuiltje het zout. Voeg dan de suiker en de gemalen kikkererwten toe. Doe er tot slot het water bij.
Zet de broodbakmachine op de functie "deeg" en wacht tot het klaar is (dat duurt bij mij ongeveer 1,5 uur).
Bak het brood dan in de oven, zoals hierboven beschreven.
Tips:
- Op internet zag ik dat elke broodbakmachine weer anders werkt: bij mij moet je eerst de droge ingrediƫnten toevoegen en daarna het vocht. Bij sommige machines is dat net weer andersom...
- Je kunt ook kikkererwten uit blik gebruiken.
- Het brood smaakt goed bij zelfgemaakte kruidenkaas: gebruik simpele roomkaas en voeg daar bieslook, peterselie, zwarte peper en knoflook naar smaak aan toe.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten