Je zou op dezelfde manier ook van andere groenten soep kunnen maken, het is in feite een basisrecept.
Broccoli-maissoep |
- 1 ui
- 1-2 tenen knoflook
- 1/2 broccoli, in roosjes (250-300 gram)
- 1-2 maiskolven, gekookt en de korrels van de kolf gesneden (of een blik mais van 300 gram)
- 100 -150 gram shii-take paddenstoelen, in reepjes
- 1/2 L bouillon (naar keuze, ik gebruikte een blokje groentebouillon met een halve liter maiskookvocht)
- 200 ml melk
- zwarte peper
- tabasco (of andere scherpe saus) of chilivlokken
- 60 gram geraspte kaas
Snipper de ui en fruit de ui in een scheutje olijfolie. Als de ui zacht is geworden, voeg je de geperste knoflook toe. Roerbak nog even en voeg dan de broccoli, mais en bouillon toe. Breng aan de kook. Kook ongeveer 15-20 minuten tot de broccoli zacht is geworden.
Pureer de soep: in een blender voor een helemaal gladde soep, met de staafmixer voor een soep 'met stukjes'.
Zet de soep weer op het vuur en voeg dan de shii-take, melk, zwarte peper, tabasco en kaas toe. Verhit ongeveer 5 minuten op laag vuur totdat de kaas is gesmolten.
Serveer de soep warm met brood.
Broccoli-maissoep met shii-take en kikkererwtenbrood |
- Je kunt de verhouding bouillon-melk aanpassen aan je eigen smaak. Meer melk maakt de soep romiger, maar gebruik niet meer dan de helft van het totaal aan vocht aan melk.
- Je kunt bij het serveren nog een schepje crème fraîche toevoegen.
- De mais kun je ook weglaten en vervangen door bijvoorbeeld bloemkool.
Wat een bijzondere combinatie. Deze soep lijkt mij het proberen waard. Is misschien ook lekker als je de paddenstoelen apart bakt en ze als een soort spekjes bij de soep serveert.
BeantwoordenVerwijderenlieve groet,
Betsy
Wolatelier DiAn