vrijdag 20 september 2013

Peulenparade - Chili con carne

Geen peulenparade zonder chili con carne!

Oorspronkelijk is chili con carne een gerecht dat alleen bestond uit chili's en vlees. Nu zijn er allerlei variaties op dit gerecht. De bekendste toevoeging zijn wel de bonen. Tadaa...peulenparade...
Kookstel heeft al vaker geblogd over chili sin carne, vegetarische chili, hier bijvoorbeeld en hier. Het is een voedzame stoofschotel die je zo snel of langzaam kunt maken als je wilt. Handig toch? Zeker als je blikjes met bonen gebruikt, kun je binnen een half uur klaar zijn. Als je meer tijd hebt, laat je de schotel 1-2 uur pruttelen.
Chili con carne met rijst en mais
Ik gebruikte gedroogde bonen die ik eerst weekte en daarna 1,5 uur kookte. Ze waren toen nog niet helemaal gaar, maar omdat ik de chili daarna nog 45-60 minuten kookte, waren ze toen wel gaar.
Je kunt natuurlijk ook prima bonen uit blik gebruiken. Gebruik dan bijvoorbeeld een blikje kidneybonen en zwarte bonen en voeg ze de laatste 20 minuten toe.

Wat heb je nodig voor Chili con carne (3 ruime porties):

  • 100 gram gedroogde kidneybonen
  • 50 gram gedroogde witte bonen
  • 50 gram gedroogde zwarte bonen
  • 2 uien
  • 2-3 tenen knoflook
  • 1 grote paprika (kleur naar keuze)
  • 250 gram rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1/4 L runderbouillon
  • 1 tl komijn
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • rijst voor 2 personen (iets minder dan je normaal zou gebruiken)
  • Voor de garnering: crème fraîche, geraspte kaas, koriander (optioneel), limoen (optioneel)

Wat moet je doen:
Week de kidneybonen, witte bonen en zwarte bonen minstens 4 uur.
Kook daarna eerst de zwarte bonen een half uur en voeg daarna de witte en kidneybonen toe. Kook de bonen samen nog een uur. Giet ze af en zet ze aan de kant.

Snijd ondertussen de uien in stukjes en pers de knoflook er boven uit.
Verhit een scheut olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook ongeveer 5 minuten. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het vlees bruin is. Snijd de paprika in stukjes en voeg toe aan het vlees.
Voeg de tomatenblokjes en tomatenpuree toe. Roer tot de puree is opgelost en breng aan de kook. Voeg de bouillon, specerijen en kruiden toe. Meng alles goed en zorg dat het aan de kook blijft. Voeg tot slot de bonen toe. Meng alles weer goed door elkaar, doe het deksel op de pan en zet het vuur laag. Laat de chili nu zachtjes pruttelen. Controleer af en toe of er nog genoeg vocht in de pan zit, voeg eventueel nog wat extra bouillon toe. Kijk na 45 minuten of de chili ingedikt is en of de smaak goed is. Eventueel kun je de chili nog een kwartiertje op laten staan.
Bereid ondertussen de rijst op de manier zoals je die gewend bent.
Serveer de chili met de rijst en de gewenste garnering.

Tips:

  • Maak de chili extra spannend door er 1-2 tl cacao door te mengen.
  • Voor een chili sin carne laat je het vlees weg. In plaats daarvan kun je wat extra bonen toevoegen of stukjes voorgebakken tofu. Voeg de tofu pas de laatste 10 minuten toe.
  • De chili past ook goed bij taco's of wraps.
  • Restjes chili con carne/sin carne kun je heel goed invriezen. De smaken zijn daarna nog lekkerder!
Pin It!

2 opmerkingen:

  1. Al weer zo'n heerlijk gerecht. Dit ga ik vast en zeker zo klaar maken.. Ik neem er de tijd voor. Vandaag dus niet, want ik ga weer sperziebonen invriezen.....
    Groet, Willemien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker en gemakkelijk te maken, zo'n schotel. De combinatie met mais is ook een goed idee. Een recept om te onthouden.

    lieve groet,
    Betsy
    Wolatelier DiAn

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...