woensdag 11 september 2013

Kwarktaart met bramen-vlierbessensaus

Voor de verjaardag van ons nichtje maak ik haar verjaardagstaart, taart voor volwassenen en cakejes op om school uit te delen. Het is een karwei, maar wel leuk om te doen!
De cakejes en de verjaardagstaart komen later online, vandaag het recept voor de kwarktaart die ik maakte voor de volwassenen.
Het bramenseizoen is weer begonnen en daarom wilde ik de taart versieren met bramen. Maar zo'n saus er overheen, dat ziet er altijd zo mooi uit... Daarom werd het een bramensaus, gemengd met wat vlierbessensap en verdikt met aardappelzetmeel. Aardappelzetmeel zorgt voor een mooie glans van de saus, terwijl maizena het vaak een beetje wittig maakt.
Kwarktaart met bramen-vlierbessensaus
Ik had het liefst agar-agar gebruikt in plaats van gelatine om de kwark op te stijven, maar ik had geen tijd om het uit te proberen. Helaas. Een project voor de lange termijn!

Ik gebruikte het recept voor kwarktaart met mandarijntjes, maar dan zonder de mandarijntjes. Ook verdubbelde ik de vulling.

Wat heb je nodig voor de kwarktaart met bramen-vlierbessensaus:

  • bastognekoeken (of pepernoten), ongeveer 200 gram
  • roomboter
  • 1 kg magere kwark
  • 1 L volle yoghurt
  • 400 gram suiker
  • 14 gram gelatinepoeder (of 10 blaadjes gelatine)
  • 120 ml citroensap
  • 120 ml citroenmelissesiroop
  • bramensap
  • vlierbessensap
  • suiker (optioneel)
  • aardappelzetmeel (ongeveer 1 el per 0,5 L)

Wat moet je doen:
Maak eerst de kwark-yoghurthangop. Leg een schone theedoek zonder luchtjes in een vergiet. Deze vergiet (of zeef) hangt boven een kom. Schep de kwark en de yoghurt in de theedoek. Pak de punten van de theedoek, bind ze samen en knoop dit ergens aan vast (ik heb een haakje onder het aanrechtkastje boven het aanrecht). Laat zo'n 2-3 uur uitlekken.

Maal de koekjes fijn in een blender. Smelt ondertussen wat roomboter in de magnetron. Doe het koekkruim in een schaal en voeg de roomboter toe. Voeg eventueel nog extra gesmolten boter toe. De kruimels moeten zo vochtig zijn van de boter, dat ze aan elkaar blijven plakken als je er in knijpt.
Schep het mengsel dan in de springvorm (ik vette die niet in). Verdeel over de bodem en druk stevig aan. Zet de vorm in de koelkast om stijf te worden.

Als de hangop lang genoeg heeft gestaan, zit er in de kom onder de theedoek allemaal vocht (wei) en in de theedoek een romige substantie, de hangop. Schep de hangop in een grote kom, de wei kan weg. Roer de hangop even door en voeg dan de suiker toe.
Meng de siroop en het citroensap. Giet het gelatinepoeder op dit sap. Als je gelatineblaadjes gebruikt, week je deze eerst in koud water tot ze zacht zijn en voeg je ze toe aan het siroop/sapmengsel.
Zet het kommetje even in de magnetron tot de gelatine is opgelost.
Giet het dan bij het kwarkmengsel en roer goed door. Giet de kwark in de springvorm en laat opstijven in de koelkast. Dit duurt minstens 3 uur, maar laat de taart liever een nacht in de koelkast staan.

Maak ondertussen de saus: meng in een pan de bramensaus en het vlierbessensap naar smaak. Voeg eventueel nog wat suiker toe als de saus niet zoet genoeg is. Maak een papje van een beetje koud sap en het aardappelzetmeel. Breng het overige sap aan de kook, voeg het aardappelzetmeelmengsel toe en roer goed tot het dikker wordt. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Giet in een schone pot en laat verder opstijven in de koelkast.

Serveer de taart met de saus.

Tips:

  • Maak de saus niet te zoet: dat smaakt beter bij de frisse kwarktaart.
  • Je kunt de saus ook weglaten en bijvoorbeeld mandarijntjes door de kwark spatelen. Gebruik dan geen citroenmelissesiroop, maar siroop uit het blikje mandarijntjes. Geen verse mandarijntjes gebruiken, dat gaat niet goed met de gelatine en zuivel...
Pin It!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...